Welzijn op het werk en preventie van PsychoSociale Risico’s

Het belang van welzijn op het werk

Om efficiënt te functioneren en controle te hebben over hun werking, implementeren bedrijven min of meer precieze en gedetailleerde organisatiestructuren, processen, procedures en regels. Nadeel hiervan is dat ze kunnen verstarren en innovatie en transformaties bemoeilijken.

Om te kunnen overleven en competitief te blijven, transformeren bedrijven die niet wendbaar genoeg zijn zich op een geforceerde manier. Dit zorgt voor stress, onbehagen of gebrek aan engagement.

In België zijn organisaties verplicht een beleid te voeren om sociale risico’s te voorkomen. Dit beleid kan verschillende vormen aannemen: oprichting van een stuurgroep, een overeenkomst over de gezondheid op het werk, PSR-audit, sensibiliseringstrainingen.

De verschillende vormen van PSR (hyperstress, morele of sexuele intimidatie, geweld, burn-out, bore-out) hebben allemaal stress als oorzaak of gevolg.

Door onze kennis van stress kunnen wij betrouwbare en nauwkeurige elementen aanreiken om stress op te sporen. Onze methode maakt het namelijk mogelijk om de werkelijke oorzaken van de problemen aan het licht te brengen en een echte primaire preventie op te zetten. Daarnaast richten we ons ook op secundaire preventie door middel van andere acties.

Je kan een beroep doen op onze adviesdiensten: ondersteuning bij kwalitatieve en kwantitatieve audit van PSR, het actieplan, monitoring. We bieden ook opleidingsactiviteiten aan: HR-training (preventie en regelgeving), opleiding van referentiepersonen en verantwoordelijken voor het opvolgen van knipperlichten voor PSR (regelgeving, preventie, houding en aangepaste communicatie), sensibiliseringstrainingen (alle medewerkers, managers).

Ontdek hoe wij u kunnen helpen om maatwerkoplossingen uit te werken en te implementeren:

Wil je nog meer weten over Adaptieve Intelligentie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Newsletter

Bedankt voor uw inschrijving.